was successfully added to your cart.

Winkelmand

Bezoek Recoverix

By 5 juni 2018 Nieuws

Afgelopen week hebben we in ons REVAlution centrum een live-demonstratie van Recoverix georganiseerd. RecoveriX is een innovatieve revalidatietoepassing voor de revalidatie van het bovenste lidmaat na een beroerte die enkele nieuwe inzichten combineert : Brain-Computer Interfacing, Virtual Reality en Functionele Elektro Stimulatie. RecoveriX is een product van G.Tec, een spin-off van de Technische Universiteit van Graz (Oostenrijk).

De patiënt wordt hierbij uitgerust van een soort ‘badmuts’ met EEG-sensoren, die de hersenactiviteit registreren. Op de aangedane voorarm van de patiënt worden kleefelektroden geplaatst die elektrisch gestimuleerd worden, waardoor er een beweging in de hand (bijvoorbeeld de hand opendoen) wordt bekomen. Tegelijkertijd ziet de patiënt deze beweging op een computerscherm via Virtual Reality. Bij deze toepassing wordt aan de patiënt gevraagd om een beweging (het opendoen van zijn verlamde hand) in te beelden. Hierdoor verhoogt de hersenactiviteit in de hersenzone die voor deze beweging verantwoordelijk is. Zodra de activiteit in de hersenen een bepaald basisniveau bereikt, zal het systeem een elektrische stimulatie aan de voorarm geven waardoor de hand gestimuleerd wordt om open te gaan en zal meteen ook de ‘virtuele hand’ op het computerscherm dezelfde beweging maken.

Via deze innovatieve technologie tracht men de volledige keten tussen hersenen en het aangedane lidmaat maximaal te stimuleren om op deze manier te streven naar een optimaal herstel.