was successfully added to your cart.

Winkelmand

Spinale implantaat helpt drie verlamde mannen opnieuw lopen

By 11 december 2018 Nieuws
Door Pallab GhoshScience correspondent, BBC News
31 oktober 2018

Drie verlamde mannen, die te horen kregen dat ze de rest van hun leven in een rolstoel zouden doorbrengen, kunnen dankzij artsen in Zwitserland opnieuw lopen.

Een elektrisch apparaat dat rond de stekels van de man werd gestoken verhoogde de signalen van hun hersenen naar hun benen.

En het hielp ook beschadigde zenuwen in het ruggenmerg om opnieuw te groeien.

De onderzoekers hopen dat deze onverwachte bonus sommige verlamde mensen uiteindelijk in staat zal stellen weer onafhankelijk te worden.

BBC News heeft exclusief toegang gehad tot de patiënten in de klinische proef, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Nature .

De eerste patiënt die werd behandeld, was de 30-jarige Zwitser David M’zee, die zeven jaar geleden een zwaar wervelletsel had opgelopen bij een sportongeval.

‘Probeer het onmogelijke’

De dokter van David zei dat hij nooit meer zou lopen.

Dankzij een elektrisch implantaat dat is ontwikkeld door een team van de École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL), kan hij echter meer dan een halve mijl lopen terwijl het implantaat is ingeschakeld.

‘Ik heb er altijd van gedroomd om opnieuw te lopen’

Terwijl ik over hem wandelde op een onbewolkte zonnige dag in de uitlopers van de Alpen met uitzicht op het meer van Genève, vertelde hij me hoe het vermogen om te lopen, zij het voor korte periodes onder gecontroleerde omstandigheden, zijn leven had veranderd.

“Voor mij betekent het veel, ik ben verbaasd over wat we hebben kunnen doen.” Ik denk dat je het onmogelijke moet proberen om het mogelijke mogelijk te maken. “Het is heel leuk – het voelt echt goed,” hij zei.

David komt over als een overweldigend positieve persoon, maar na zijn blessure had hij enkele donkere momenten.

Alle pogingen tot revalidatie waren mislukt, dus stemde hij ermee in deel te nemen aan een rechtszaak onder leiding van Dr. Grégoire Courtine van EPFL.

David vertelde de dochter van dr. Courtine dat hij voor haar zou lopen – en dat deed hij

Dr. Courtine herinnert zich David’s vastberadenheid om te slagen.

“Ik kwam met mijn dochter, Charlotte, die op dat moment een maand oud was. Toen we David naderden, keek hij haar in de ogen en zei: ‘Ik zal voor je lopen’.

“Toen Charlotte haar eerste stap zette, was ze 14 maanden oud, toen David langs het meer van Genève liep.

“Hij zei tegen haar: ‘Ik heb je geslagen’.”

Tot verbazing van Dr. Courtine deed het implantaat van de wervelkolom meer dan David in staat stellen te lopen.

“Wat compleet onverwacht was, was de reparatie van het ruggenmerg die we waarnamen.

“Wat we waarnamen bij dieren, is dat het lijkt alsof de zenuwvezels hergroeien en de hersenen weer verbinden met het ruggenmerg,” zei hij.

David liet zijn implantaat chirurgisch inbrengen door een van de toonaangevende neurochirurgen in Zwitserland, Dr. Jocelyne Bloch, van het Universitair Ziekenhuis van Lausanne.

Ze vertelde me dat ze ook verbaasd was over Davids verbetering.

David kan nu acht stappen lopen wanneer zijn implantaat is uitgeschakeld en dit is de eerste keer dat dit is vastgelegd bij een chronische dwarslaesie.

Buiten het laboratorium, in de echte wereld, is het voor David moeilijk om meer dan een paar stappen te lopen. De signalen van het implantaat worden al snel ongemakkelijk en kunnen dus niet de hele tijd worden gebruikt.

Het systeem is ook duur en niet betrouwbaar genoeg om buiten het laboratorium te worden gebruikt voor dagelijks gebruik, dus het is verre van een remedie.

Beweging en hoop herstellen

David is de eerste van drie patiënten die hebben geprofiteerd van de eerste golf van de behandeling.

Twee andere mannen zijn er ook in verschillende mate in geslaagd opnieuw te lopen.

Er zijn tot nu toe drie mannen door het systeem geholpen

Gertjan Oskan, een 35-jarige ingenieur uit Nederland, werd zeven jaar geleden omvergeworpen door een auto.

Zijn artsen vertelden hem op zijn verjaardag dat hij voor het leven verlamd zou zijn. Hij begint nu wat beweging terug te krijgen.

Sebastian Tobler, een 48-jarige man uit Duitsland, was een enthousiaste fietser die graag op het platteland was voordat hij van zijn fiets werd geslagen.

Nu is hij terug op een speciaal aangepaste fiets die voornamelijk door zijn handen wordt aangedreven, maar ook gedeeltelijk door zijn benen.

De onderzoekers geloven dat hun systeem enige beweging zal verbeteren en herstellen voor mensen die alle hoop op lopen weer verloren hebben.

Ze zijn van plan om over drie jaar grotere processen in Europa en de VS te beginnen.

Als deze goed gaan, hopen de onderzoekers dat het systeem op grotere schaal beschikbaar zou kunnen worden.